Gwiazdki kakaowo-waniliowe z gianduią



Gwiazdki kakaowo-waniliowe z gianduią








             Czy możecie wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia bez pierniczków i ciasteczek? Ja nie potrafię. Co roku na początku grudnia zabieram się do pracy i zaczynam wielkie pieczenie. Stało się to już moją tradycją, która zrodziła się wiele lat temu gdy chłopcy byli jeszcze mali i przetrwała do dziś z tym, że dawniej brali w tym czynny udział, a teraz zajmują się głównie ich konsumowaniem. Zawsze jednak niecierpliwie czekają na to wydarzenie i co rusz wpadają do kuchni by sprawdzić co nowego piekę i przy okazji „podkraść” co nieco. Jeden syn uwielbia markizy kawowe, drugi gwiazdki kakaowe z kolorowa posypką. Mąż jest miłośnikiem rogalików orzechowych, dla mamy zaś obowiązkowo muszą być pierniczki w czekoladzie. Każdy ma swoje ulubione smaki i kształty, a że rodzinę mam liczną to ilość wypiekanych ciasteczek jest bliska tysiąca sztuk. Uwielbiam je piec i dzielić sie nimi z innymi. Pakuję później to wszystko w blaszane pudełka lub torebki celofanowe i dołączam do prezentów gwiazdkowych. Staram się też aby co roku pojawiły się jakieś nowe ciasteczka….

Miałam na nie kilka pomysłów. Najchętniej upiekłabym wszystkie ale to okazało się niemożliwe bo w tym roku musiałam dodatkowo  upiec jeszcze jakieś ciasteczka dla siebie. Ostatecznie zdecydowałam się na dwukolorowe gwiazdki kakaowo-waniliowe z gianduią. Nie zdążyłam opublikować tego przepisu przed świętami więc czynię to teraz. Może przydadzą się w przyszłym roku….


Gwiazdki kakaowo-waniliowe z gianduią

Gwiazdki kakaowo-waniliowe z gianduią - składniki

Gwiazdki kakaowe:
  • 175g mąki
  • 150g  masła
  • 70g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kakao

Gwiazdki waniliowe:
  • 180g mąki
  • 150g miękkiego masła
  • 70g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru z prawdziwą wanilią

Nadzienie:
  • 150g  czekolady gianduia
  • 4 łyżki śmietanki kremowej

Dekoracja:
  • 20g mlecznej czekolady

Gwiazdki kakaowo-waniliowe z gianduią - wykonanie

Gwiazdki kakaowe:
Przesiać mąkę na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Posiekać wszystko nożem do konsystencji kruszonki. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść. Wyrobić na gładkie, jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki. Ja zostawiam na całą noc.

Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Ciasto podzielić na trzy części. Pracować tylko na jednej części, a pozostałe trzymać w lodówce. Rozwałkować ciasto na grubość około 2mm. Wykrawać ciasteczka foremką w kształcie gwiazdki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut.

Gwiazdki waniliowe:
Upiec w taki sam sposób jak gwiazdki kakaowe.

Nadzienie:
Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę ze śmietanką. Przestudzoną masę czekoladową nakładać na gwiazdki kakaowe i przykrywać gwiazdkami waniliowymi. Odkładać na kratę kuchenną by masa zastygla.

Dekoracja:
Roztopić w kąpieli wodnej mleczną czekoladę. Przełożyć do worka cukierniczego i  ozdobić ciasteczka.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

8 komentarze:

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ