Na jesieni zrobiłam z myślą o deserach kilka słoiczków gruszek w pomarańczowym syropie. Większość już zużyłam do deserów. Dobrze jednak, że zostały jeszcze dwa, bo kilka dni temu natknęłam się w internecie na mini tarty z gruszkami. Gdy je zobaczyłam od razu pomyślałam o moich gruszkach. Troszkę pozmieniałam, żeby się komponowało z pomarańczową nutą owoców i tym sposobem wyszły fantastyczne tarty, które co tu mówić zniknęły w mgnieniu oka. Zrobiłam dwie wersje. W pierwszej dałam całe połówki gruszek i polałam po upieczeniu roztopioną deserową czekoladą, w drugiej gruszki pokroiłam w dużą kostkę i posypałam płatkami migdałowymi. Dodatkowo delikatnie oprószyłam cukrem pudrem.
Mini tarty migdałowo-pomarańczowe z gruszką - przepis
Składniki na 8szt.
Kruche ciasto na spód:
- 250 g przesianej mąki
- 125 g masła
- 75 g cukru pudru
- 1 jajko
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- papier pergaminowy i fasola (lub ceramiczne kuleczki)
Przesiać mąkę na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałki masło i usiekać do konsystencji kaszy. Wbić jajko, wsypać cukier i skórkę otartą z pomarańczy (wcześniej dobrze wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem). Szybko zagnieść miękkie plastyczne ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Nagrzać piekarnik do 180 ° C. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość 2 do 3mm. Wyciąć koła o średnicy nieco większej niż średnica foremek. Foremki natłuścić i wylepić wyciętymi z ciasta kołami. Nakłuć gęsto widelcem. Spód przykryć krążkami pergaminu i umieścić na nich fasolę lub ceramiczne kulki. Piec 10 minut na jasnozłoty kolor.
- 100 g zmielonych migdałów
- 2 jajka
- 50g masła
- 1 łyżka likieru migdałowego
- 60 g cukru
- 1 łyżka śmietany
- 8 połówek gruszek w pomarańczowym syropie
Utrzeć miękkie masło z cukrem. Dodać jajka, zmielone migdały, śmietanę i likier migdałowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Rozłożyć krem na podpieczonych tartach.
Z każdej połówki gruszki odciąć koniec tak aby otrzymać zgrabne półkule.
Umieścić połówki gruszek na kremie, wypukłą stroną do góry. Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać jeszcze 20 minut. Wystudzić.
- cukier puder
- roztopiona czekolada
- prażone płatki migdałowe
- świeże listki melisy
Wyjąć z foremek i udekorować czekoladą, prażonymi płatkami migdałowymi, listkami melisy i cukrem pudrem.
Mini tary migdałowo-pomarańczowe z gruszkami - podobne przepisy:
> Mini tarty jeżynowe z białą czekoladą
> Mini tarty z jabłkami grójeckimi i trójniakiem
Smacznego :)
Aronia
Pysznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńPrzepiękne! Wspaniały pomysł.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Przepysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńwygladają cudnie :)
OdpowiedzUsuń